B Vitaminin Faydaları

B Vitaminin Faydaları

B vitaminleri suda eriyen vitamin grubundadır. Günlük olarak alınması gereken B vitamini depo edilemez. Yeterli miktarda alınması gereken B vitamini fazla alımlarda daha çok işe yaramaz. Çünkü vücut ihtiyaç duyduğu kadar vitamini bünyesinde barındırır.

 

B Vitamini Çeşitleri ve Faydaları

B1 Vitamininin Faydaları

Diğer adı tiamin olarak bilinen B1 vitamini enerjinin açığa çıkmasını sağlar. Sinir sisteminin daha sağlıklı olmasını sağlar.

  • B1 vitamini eksikliğinde ortaya çıkan durumlar ise, aşırı sinirlilik, yorgunluk, hafıza sorunları ve depresif problemlerdir. Kepek, pirinç karaciğer, bira mayası, darı, mısır, enginar, çavdar ve salatalıkta bulunur.

 

B2 Vitamininin Faydaları

Vücutta antioksidan özelliği sağlayarak kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu sağlar. Proteinlerin, karbonhidratın ve yağın metabolizmasında görev alarak önemli bir etkiye sahiptir.

  • B2 vitamini eksikliğinde ortaya çıkan durumlar ise; dudak ve dilde yaralar, deride yaralar ve çatlamalar aynı zamanda uçukta B2 vitamini eksikliğinden oluşur. Badem, bira mayası, buğday, peynir, böbrek ve tavukta bolca bulunur.

 

B3 Vitamininin Faydaları

Sindirim sistemini düzenleyen B3 vitamini yağ ve karbonhidratın yakılmasında etkilidir. Kolesterolün düşmesinde etkisi olan B3 vitamini kan şekerini de düzenler.

  • B3 vitamini eksikliğinde ise; kas zayıflığı, halsizlik, iştah azalması ve cilt enfeksiyonlarında kendini belli eder. Yeşil yapraklı sebzelerde, balıkta, yumurtada ve sütte bolca bulunur.

 

B5 Vitamininin Faydaları

Karbonhidratların yakılmasını sağlayan B5 vitamini enerjiye dönüşerek metabolizmada etkin görev sağlar. Alerjileri tedavi ederi, depresyonla başa çıkar, kabızlığın giderilmesinde, mide ülserinin iyileşmesinde bağırsak sistemini düzenlemede etkilidir.

  • B5 vitamini eksikliğinde ise; topuk bölgesinde yanma, baş ağrısı, stres, kusma, sivilce oluşumu ve saç dökülmeleri yaşanır. Tavuk, mercimek, bezelye, tüm tahıllar, soya fasulyesi, peynir, patates, avokado ve karnabaharda bolca bulunur.

 

B6 Vitamininin Faydaları

Bağışıklık sistemi için önemli olan B6 vitamini sinir sisteminin de düzgün çalışmasında etkilidir. Kırmızı kan hücresi üretir. Karbonhidratların işlenmesini sağlayan B6 vitamini cilt hastalıklarından egzama ve sedefin engellemesinde büyük rol alır.

  • B6 vitamini eksikliğinde ise; ilk başta ciltte problemler başlar, anemi rahatsızlığı artar, keyifsizlik oluşur. İleri düzeyde bir eksiklik bulunuyorsa ataklar oluşabilir. Fındık, pirinç, buğday, susam, ay çekirdeği, baharatlar, ciğer, antepfıstığı, sarımsak ve balıkta bolca bulunur.

 

B7 Vitamininin Faydaları

Diğer adı biotin ve H vitamini olarak geçer. Kısacası güzellik vitaminidir.  Özellikle saç ve cilt sağlığında etkin rol oynayan B7 vitamini saç dökülmeleri yaşayan kişilere özellikle tavsiye edilir. Saçlarda kepek oluşmasını engelleyen vitamini kırılan tırnaklar içinde ekstra faydalıdır.

  • B7 vitamini eksikliğinde ise; kaşıntı, saç dökülmeleri, incelmiş saçlar, uyuşukluk, anemi, mantar sorunları, depresyon ve kas ağrıları görülür. Arpa, kurutulmuş zencefil, pazı, uskumru, domates, kuru maydanoz, köri, kaju, esmer şeker, mısır, karabiber, kabak çekirdeği, yulaf, mercimek, yeşilbiber, bezelye ve brokoli de bolca bulunur.

 

B9 Vitamininin Faydaları

Folik asit adı ile bilinen B9 vitamini alyuvarların oluşumunda önemli bir görev alır. Özellikle hamilelikte verilen B9 vitamini bebeklerin sağlıklı büyümelerini sağlar. B12 vitamini ile aynı görevleri üstlenen B9 vitamini vücuda enerji vererek aktif olmanızı sağlar.

  • B9 vitamini eksikliğinde ise; hafıza sorunları, anemi rahatsızlığı, sinirsel bozukluklar ve doğumda kusurlara neden olur. Brokoli, yeşil yapraklı sebzelerde, kereviz, kuşkonmaz, bamya, kuruyemişlerde, mercimek, bezelye, brüksel lahanası, avokado, fasulye, karnabahar, pancar ve turunçgillerde bulunur.

 

B12 Vitamininin Faydaları

Yaşlılarda sık görülen Alzheimer hastalığına iyi gelen doğal olarak hafızanın güçlenmesinde etkilidir. Anemiye karşı koruma sağlayan B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekler.

  • B12 vitamini eksikliğinde ise; Yorgunluk, unutkanlık, kilo kaybı, ayak ve ellerde uyuşmalar görülmektedir. Yumurta, deniz canlıları ( kabuklu ), peynir, ciğer, sığır eti, balık, ıstakoz, kuzu eti ve yengeçte B12 vitamini bulunmaktadır.

 

B16 Vitamininin Faydaları

Vücuttaki serbest radikallerle savaşan B16 vitamini antioksidan olarak da görev alır. Otistik çocuklarda sık görülen, göz teması eksikliği, konuşma bozukluğu ve dikkat eksikliği bu vitamin sayesinde iyileşme gösterir. Esmer ve karaciğerde bulunur.

 

“B Vitaminin Faydaları” üzerine 5 yorum

  1. Bir şey söyleyeceğim. B vitamini çeşitleri ve yaydaları yazmış farkettiniz mi? Faydaları olmayacak mı o?

    Yanıtla
  2. B vitaminini haplardan almakla balıktan sebzeden meyveden almak arasında dağlar kadar fark var. Ben kesinlikle doğal yollardan vücuda girmesi tarafındayım. Ancak mümkün değilse haplara başvurulmalı diye düşünüyorum.

    Yanıtla
  3. Mutlaka besinlerden temin edilmesi gereken bir vitamin türüdür B vitamini. Yukarıda yazdığı gibi Alzheimer hastalığının geriletilmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Teşekkürler makale için.

    Yanıtla

Yorum yapın